Direct tax

Bent u eigenaar van een Frans onroerend goed? Vergeet uw melding niet!

Wendy Rombouts
Door:
insight featured image

Sinds 1 januari 2023 is de zogenaamde Franse ‘taxe d’habitation’ niet meer verschuldigd voor de woning die dienst doet als de hoofdverblijfplaats. Voor tweede verblijven en leegstaande woningen blijft deze taxe d’habitation wel verschuldigd.

Om te kunnen bepalen of de taxe d’habitation al dan niet van toepassing is, heeft de Franse fiscus een meldingsplicht in het leven geroepen voor iedere eigenaar van onroerende goederen in Frankrijk.

Wat betekent deze meldingsplicht concreet?

Wie?

Iedere eigenaar van Franse onroerende goederen is gehouden om per Frans onroerend goed online melding te maken van de wijze waarop het onroerend goed wordt gebruikt. Het begrip ‘eigenaar’ mogen we bovendien ruim opvatten: ook rechtspersonen en entiteiten (denk maar aan de Franse SCI’s) vallen onder de meldingsplicht.

Wat?

De meldingsplicht moet worden vervuld voor elk Frans onroerend goed dat u bezit. Op het online platform van de Franse fiscus zal u moeten aangeven wat het gebruik is van het onroerend goed en of uzelf, dan wel een derde het onroerend goed gebruikt.

Waar?

De melding gebeurt online via de website van de Franse belastingautoriteiten. Door in te loggen op uw privé dan wel uw professioneel account krijgt u toegang tot de pagina “Gérer mes biens” waar u dan de melding kan doen.

Wanneer?

De deadline voor de meldingsplicht is 30 juni 2023. Bij een onvolledige, onjuiste of niet ingediende aangifte kan een boete van €150 per onroerend goed worden opgelegd.

Het betreft uiteraard geen jaarlijkse verplichting: enkel in het geval van wijzigingen in de toekomst, zal u opnieuw de wijzigingen moeten melden.

 

Vragen bij deze meldingsplicht? Contacteer gerust de experten van ons Direct Tax team.