direct tax

De investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen

Bernd Sebrechts
Door:
Bernd Sebrechts
insight featured image
Onderwerpen

Vandaag de dag kan men er niet meer naast kijken: de verstrengde kostenaftrek voor auto’s met een verbrandingsmotor, de verhoogde kostenaftrek en belastingvermindering voor elektrische laadpalen, de investeringsaftrek voor emissievrije vrachtwagens en hun laadinfrastructuur, enzovoort. De fiscale vergroening is vandaag op kruissnelheid door de recente invoering van tal van nieuwe fiscale maatregelen. Hierdoor zou men vergeten dat er al geruime tijd een fiscale stimulans bestaat voor energiebesparende investeringen, met name de investeringsaftrek voor vaste activa “die dienen voor een rationeler energieverbruik, voor de verbetering van de industriële processen uit energetische overwegingen en, in het bijzonder, voor de terugwinning van energie in de industrie”. In deze bijdrage verwijzen we hier verder naar als ‘de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen’.

In de personen- en vennootschapsbelasting zijn er een aantal bewerkingen die kunnen worden toegepast om het belastbaar resultaat (en dus de verschuldigde belasting) te verlagen, waaronder de ‘investeringsaftrek’. Met de investeringsaftrek kan de belastingplichtige een deel van zijn winst vrijstellen ten belope van een percentage van de aanschaffingswaarde van bepaalde activa die in nieuwe staat zijn verkregen en die in België worden gebruikt voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid.

Naast de ‘gewone’ investeringsaftrek zijn er ook een aantal ‘verhoogde’ investeringsaftrekken. Dat wil zeggen dat er een hoger percentage op de aanschaffingswaarde wordt toegepast. Een investeringsaftrek die al sinds de eeuwwisseling kan worden toegepast, is deze voor ‘energiebesparende’ investeringen. Met de invoering van deze bepaling had de wetgever reeds het efficiënter en groener maken van de ondernemingsactiviteiten voor ogen.

Aan de Koning werd de bevoegdheid gegeven om een lijst[1] op te maken met investeringen die kunnen genieten van deze verhoogde investeringsaftrek. Het gaat onder meer over volgende investeringen:

  • zonnepanelen
  • windturbines
  • batterijen voor het opslaan van geproduceerde energie.

Wanneer de investering voorkomt op de lijst en aan de overige voorwaarden is voldaan (zie verder), kan de winst ten belope van 13,5% van de aanschaffingswaarde worden vrijgesteld voor het belastbaar tijdperk waarin de investering werd verricht. Indien voor het desbetreffend belastbaar tijdperk onvoldoende winst werd gemaakt om de volledige investeringsaftrek aan te wenden, is het niet-aangewend deel van deze aftrek onbeperkt in de tijd overdraagbaar. 

Eenmanszaken en kleine vennootschappen kunnen voor investeringen verricht in 2022 opteren voor een hogere, eenmalige investeringsaftrek van 25%. Hiervoor moeten kleine vennootschappen wel rekening houden met het verbod op toepassing van de notionele interestaftrek voor datzelfde belastbaar tijdperk en de beperkte overdraagbaarheid (1 jaar) van deze niet-aangewende investeringsaftrek.

Algemene voorwaarden voor de investeringsaftrek

De algemene voorwaarden met betrekking tot de investeringsaftrek zijn ook van toepassing op de verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen. De algemene voorwaarden zijn als volgt:

  • de investering moet uitsluitend voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid worden aangewend
  • het recht van gebruik wordt niet aan een derde afgestaan (behoudens specifieke uitzonderingen)
  • het actief is afschrijfbaar en wordt afgeschreven met vaste annuïteiten over minstens 3 jaar
  • het actief is geen auto voor dubbel gebruik (personenwagen, minibus…).

Om de bijhorende kosten mee te kunnen opnemen in de berekeningsbasis, dienen deze mee met het actief te worden geactiveerd en afgeschreven.

De onderneming dient bij haar aangifte het formulier 276U (personenbelasting) of 275U (vennootschapsbelasting) toe te voegen en een opgave bij te houden waarin de activa per categorie worden opgelijst met bijhorende kenmerken (datum aanschaf, benaming, enzovoort).

Specifieke voorwaarden voor de verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen

Om gebruik te kunnen maken van de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen, moet de onderneming aan een bijkomende voorwaarde voldoen, naast de voorheen opgesomde algemene voorwaarden.

Zoals eerder vermeld, moet de investering voorkomen in de lijst. Hiervoor moet de vennootschap met een attest van de regering van het Gewest waar de investering plaatsvindt, aantonen dat deze investering behoort tot één van de omschrijvingen die voorkomen op de lijst.

Dit attest moet worden aangevraagd binnen de drie maanden na de laatste dag van het belastbaar tijdperk waarin de investering werd verricht. Indien een onderneming in het boekjaar eindigend op 31 december 2022 een investering heeft gedaan die in aanmerking komt voor deze aftrek, zal ze voor 31 maart 2023 het attest moeten aanvragen. Voor het Vlaams Gewest gebeurt dit bij het Vlaams Energieagentschap[2]. Het attest kan online worden aangevraagd[3]. De tijdige aanvraag van dit attest is een essentiële voorwaarde voor het bekomen van deze verhoogde investeringsaftrek.

Conclusie

Ondernemingen die ten gevolge van de energiecrisis investeringen hebben verricht met het oog op het energiezuiniger maken van hun ondernemingsprocessen, komen mogelijk in aanmerking voor deze minder bekende, verhoogde investeringsaftrek. De investeringsaftrek kan door alle ondernemingen worden toegepast, dit in tegenstelling tot de gewone investeringsaftrek (bekend door de recente verhoging naar 25% tot en met 31 december 2022). Het is weliswaar van belang dat de onderneming tijdig het attest aanvraagt bij het bevoegde Gewest, op straffe van verval van de investeringsaftrek.

Wij geven u graag een korte opsomming van andere investeringsaftrekken die voor investeringen (verricht na 1 januari 2023) kunnen worden genoten:

Voor alle ondernemingen

  • milieuvriendelijke investeringen voor onderzoek en ontwikkeling
  • octrooien
  • investeringen in koolstofemissievrije vrachtwagens, hun tankinfrastructuur voor blauwe, groene of turquoise waterstof en elektrische laadinfrastructuur
  • investeringen in een rookafzuig- en verluchtingssysteem in de rookkamer van een horeca-inrichting.

Voor ondernemingen die voldoen aan de KMO-grenzen

  • investeringen in beveiliging van beroepslokalen
  • investeringen in digitale vaste activa (facturerings-, betalings-, en beveiligingssystemen)
  • andere investeringen.

Voor ondernemingen onderworpen aan de vennootschapsbelasting

  • investeringen tot aanmoediging van het hergebruik van verpakkingen van dranken en nijverheidsproducten.

Indien u nog steeds met vragen zit na het lezen van deze bijdrage, kan u ons steeds vrijblijvend contacteren.

 

[1] Deze lijst is terug te vinden in bijlage II van het Koninklijk Besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen (‘KB/WIB’).

[2] Koning Albert II-laan 20, bus 17, 1000 Brussel

[3] Via volgende link: https://www.vlaanderen.be/verhoogde-investeringsaftrek-voor-energiebesparende-investeringen-door-ondernemingen/online-aanvraagformulier-attest-voor-verhoogde-investeringsaftrek.