whatsupp

WhatsUpp: wanneer én waarom moet ik de statuten van mijn vennootschap wijzigen?

Door:
insight featured image
Heb jij je statuten al afgestemd op het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) dat in 2019 van kracht werd? De tijd begint te dringen: je hebt nog tot eind 2023. Wat veranderde er, wat moet je in orde brengen en wat zijn de gevolgen als je dat niet doet? Maar ook: welke opportuniteiten biedt het nieuwe wetboek? Je leest het in deze ‘WhatsUpp’.

In ‘WhatsUpp’ beantwoordt onze expert ter zake een specifieke klantenvraag of krijg je te horen wat een nieuwe wet of regeling precies betekent voor jouw bedrijf.

 

Wanneer moe(s)t ik mijn statuten aanpassen?

Richtte je je vennootschap op na 1 mei 2019, dan deed je dat in principe al met de nieuwe statuten. Bestond je vennootschap al langer, dan kon je na 1 mei 2019 vrijwillig je statuten afstemmen op de nieuwe wetgeving. Vanaf 1 januari 2024 moeten de statuten van alle vennootschappen in regel zijn met het WVV.

Op 1 januari 2020 traden wel al enkele dwingende regels in werking. Zo mag hetzelfde individu niet langer meermaals in één bestuursorgaan zetelen en is meervoudig stemrecht mogelijk. Statutaire bepalingen die daarmee in strijd zijn, worden sinds die dag als onbestaande beschouwd.

Wat verandert er door de nieuwe vennootschapswet?

De opvallendste wijziging is dat er minder vennootschapsvormen zijn. De bv (de opvolger van de bvba) en de nv lijken daardoor ook meer op elkaar, al zijn er nog enkele aanzienlijke verschillen om je keuze tussen een bv en nv op te baseren.

Het vervagende verschil tussen de rechtsvormen heeft veel te maken met de flexibiliteit die het WVV biedt. Zo kan een nv voortaan een onemanshow zijn (oprichter en bestuurder zijn dezelfde persoon), kunnen de aandelen van een bv vrij worden overgedragen en heb je niet langer een minimumkapitaal nodig in een bv.

 

Ook de vzw onderging een facelift.

Hier vind je een overzicht van 12 nieuwe vzw-regels.

 

Welke opportuniteiten biedt het nieuwe wetboek?

Maak van deze gelegenheid gebruik om je statuten aan te passen aan de noden van je vennootschap. Zo kan je:

·         officieel communiceren via e-mail

·         algemene vergaderingen voortaan (deels) digitaal houden

·         de samenstelling van je bestuursorgaan vereenvoudigen

·         meervoudig stemrecht aan bepaalde aandelen koppelen

·         je vennootschap klaarstomen voor verkoop of overdracht

·        

Hoe pas ik mijn statuten aan?

Voor een vof, CommV of vzw die niet van rechtsvorm verandert, kan je de statuten met een onderhandse akte wijzigen. In alle andere gevallen moet je aankloppen bij een notaris. De beslissing tot statutenwijziging moet immers in een notariële akte worden vastgelegd. Ten slotte wordt de statuutwijziging gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Zo ben je volledig in lijn met de nieuwe wetgeving.

 

Let op: ook andere bedrijven zullen nu in actie schieten. Neem dus tijdig contact op met je notaris, accountant en/of juridisch adviseur om tegen 2024 in orde te zijn.

 

Wat als ik mijn statuten niet aanpas?

Ben je op 1 januari 2024 nog niet in orde met de nieuwe regels, dan zijn je bestuursleden persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schade die de vennootschap of derden lijden.

 

Laat je adviseren om optimaal de vruchten te plukken van het nieuwe wetboek. We doorgronden je bestaande statuten en adviseren je over de nodige wijzigingen. Neem hier contact met ons op of stel je vraag aan je vaste contactpersoon.