Geen enkele onderneming ontsnapte er de afgelopen periode aan: veranderingen in wet- en regelgeving. In het begin van de coronacrisis moesten overheden snel ingrijpen om de economie te ondersteunen en levens van burgers te beschermen. Bijgevolg hadden bedrijven weinig tijd om zich aan te passen. Nu de focus opnieuw op de toekomst en het economisch herstel ligt, zijn verdere veranderingen in de regelgeving onvermijdelijk.

Internationaal onderzoek van Grant Thornton toont aan dat bijna de helft (47%) van de bevraagde bedrijven deze wijzigende wetgeving als een risico ziet. De onzekerheid is groot, ook omdat de regels in bepaalde regio’s als een opportuniteit gelden (omdat overheden er sneller flexibiliteit tonen), terwijl in andere regio’s net sprake is van striktere regels. Compliant zijn, is en blijft dus een grote uitdaging.

 

Blijf op de hoogte van de laatste regels en zorg dat je bedrijf compliant is

Of het nu gaat om gezondheids- en veiligheidsmaatregelen in de winkel of op kantoor, insolventiewetgeving of rapporteringsregels: de richtlijnen veranderen snel.

“Wijzigende wetgeving vertaalt zich meestal in nieuwe verplichtingen waaraan ondernemingen zich moeten aanpassen. Concreet gaat het dan over aanpassingen aan de bedrijfsprocessen of de interne organisatie.”, zegt Frederik De Graeve, Head of Tax & Legal. “Het nauwkeurig en tijdig communiceren van veranderingen aan alle werknemers die met deze veranderingen in regelgeving te maken krijgen, is cruciaal om compliant te blijven.”

Houd er ook rekening mee wat nieuwe regels betekenen voor uw leveranciers of elders in de keten, zeker als het gaat om gereguleerde activiteiten. Het is van cruciaal belang om grip te krijgen op de veerkracht van derde partijen.

Dirk Beunen, partner Global Compliance and Reporting Solutions, zegt: “Zorg voor een goed proces om veranderingen in wet- en regelgeving te monitoren en snel de vertaalslag te maken naar de gevolgen voor je onderneming. Natuurlijk kunnen wij jou daarbij helpen. Grant Thornton verzamelt wereldwijd alle specifieke regelingen in een internationale database.”

Herdenk je processen voor compliance-verplichtingen, over alle jurisdicties heen

Tegenstrijdige belangen durven ervoor te zorgen dat er minder prioriteit wordt gegeven aan het naleven van compliance-regels. Maar dat houdt natuurlijk fundamentele risico’s in en kan onnodige kosten tot gevolg hebben.

Een tweede grote uitdaging ligt in het feit dat wetgeving van land tot land enorm kan verschillen. Intussen wordt wetgeving al vaker internationaal gestuurd, via Europese Richtlijnen of bijvoorbeeld wetswijzigingen naar aanleiding van het OESO BEPS actieplan. Maar ook dan zijn er nog nationale afwijkingen en interpretatieverschillen mogelijk.

“Naast de feitelijke veranderingen in de regelgeving in afzonderlijke landen worden internationale ondernemingen geconfronteerd met meerdere uitdagingen op het vlak van compliance, zoals taal, vereiste niveau van detail en verschillende instanties voor rapportering (bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting versus de omzetbelasting).”, aldus Frederik De Graeve.

“Die complexiteit en diversiteit over verschillende landen en jurisdicties heen vereisen een diepgaande kennis en streng projectmanagement. Het is dus van onschatbare waarde om iemand te hebben die u daarin ondersteunt en/of werk uit handen neemt.”

Anticipeer op nieuwe wet- en regelgeving voor deze van kracht wordt

Je onderneming aanpassen nog voor er nieuwe regels van kracht worden, is uiteraard het beste advies.

Eén van de cruciale elementen in een duurzaam ondernemingsplan is kennis vergaren over wat er om je heen gebeurt. Regelgeving en wetten maken daar deel van uit. Op basis van die kennis je onderneming aanpassen en diversifiëren zorgt voor robuust risicobeheer en stelt je ook in staat om sneller dan de concurrentie opportuniteiten aan te boren.

Sinds enkele jaren is ook het UBO-register ingevoerd als voortvloeisel van Europese compliance regels. Ook dat is wetgeving waar ondernemers mee te maken krijgen. Marc Van den Bossche, Partner Legal: “Buiten de steeds toenemende en complexer wordende compliance vereisten, worden er meer en meer essentiële onderdelen van het ondernemings- en burgerlijk recht gewijzigd. Hier als ondernemer tijdig op inspelen is key. Denk bijvoorbeeld aan het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, waarmee vele ondernemingen nog niet in regel zijn. Maar denk ook aan het nieuw goederenrecht dat aanzienlijk ‘gerenoveerd’ werd. Het invoeren van een evenwichtigheidstoets in contracten tussen ondernemingen (dus in de B2B-sfeer) is eveneens een wijziging met een enorme impact. Principes die we kennen uit het consumentenrecht worden aldus ineens toepasselijk op relaties tussen bedrijven. Al deze wijzigingen proactief managen is een hele uitdaging.”

Gelukkig kan je rekenen op de bijstand van onze Tax & Legal experts. Zij kunnen je helpen om wijzigende regels op de voet te volgen, te interpreteren en, vóóral, in de praktijk toe te passen. Dit geldt niet alleen in België. Dankzij onze internationale vertegenwoordiging in meer dan 130 landen kunnen we diezelfde ondersteuning ook bieden in de rest van de wereld. Zo kan je je als ondernemer toeleggen op datgene waar je u het beste in bent: de strategie en de gezonde groei van uw onderneming.