Sustainability

ESG-compliance en financiering: kan ik betere rentevoeten krijgen voor investeringen in duurzame activa?

Stefaan De Coninck
Door:
Stefaan De Coninck
insight featured image

Banken en financiële instellingen aligneren hun strategie en manier van zakendoen met de huidige realiteit, waarbij ESG steeds meer impact heeft op onze samenleving, het bedrijfsleven en de wetgeving. Deze tendens is enerzijds het gevolg van een algemeen maatschappelijke trend naar duurzaamheid, waarbij de banken als deelnemers aan dit maatschappelijk verkeer reeds op vrijwillige basis aandacht besteden aan ESG, en dan voornamelijk aan de milieuaspecten. Anderzijds worden de banken en financiële instellingen ook gedwongen om hun strategie aan te passen door richtlijnen en verorderingen vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie (EC), die de bankstrategie en bankactiviteiten grondig beïnvloeden. Ook de Belgische overheid heeft verschillende initiatieven genomen om duurzaamheid te bevorderen, zoals het Nationaal Energie- en Klimaatplan en het Nationaal Pact voor Strategische Investeringen.

In de Europese context wordt duurzame financiering gedefinieerd als “acties die erop gericht zijn economische groei te ondersteunen en tegelijk de druk op het milieu te verminderen en rekening te houden met sociale aspecten en richtlijnen omtrent goed bestuur”.  Momenteel komen deze richtlijnen voornamelijk tot uiting bij de ECB door de Climate Stress Test die banken moeten ondergaan, maar ook in een later stadium door het kader rond de krediettesten. Gevolg hiervan is dat banken bij het toekennen van kredieten niet enkel meer rekening zullen houden met het marktrisico, bedrijfsrisico en kredietrisico, maar ook met de ESG-parameters.

Concreet werden er vanuit Europa drie categorieën gedefinieerd:

  • Duurzaamheidscriteria gebaseerd op het beperken of uitsluiten van negatieve effecten

Dit zijn criteria die als doel hebben hun negatieve impact op bepaalde ESG-factoren te beperken of uit te sluiten, zoals de uitstoot van broeikasgassen, controversiële wapens, sociale factoren, enzovoort.

  • Duurzaamheidscriteria gekoppeld aan een milieu- of sociaal thema

Dit betreft beleggingen in activiteiten die bijdragen tot een meetbare milieu- of sociale doelstelling, zoals toegang tot drinkwater, energietransitie, circulaire economie, enzovoort. De ondernemingen waarin wordt belegd, moeten bovendien goede bestuurspraktijken naleven.

  • Duurzaamheidscriteria met betrekking tot milieubeleid

Dit betreft beleggingen in een economische activiteit die een aanzienlijke bijdrage leveren aan een of meer van de zes milieudoelstellingen van de EU-taxonomie.

Het opnemen van de ESG-criteria in het beslissingsproces bij kredietverstrekking wordt echter een moeilijke oefening, aangezien deze criteria niet steeds kwantitatief geëvalueerd kunnen worden. Daarnaast is het internationaal kader omtrent ESG-standaarden momenteel nog heel divers en allesbehalve uniform. Tot op heden ligt de focus voornamelijk op het milieuaspect van ESG. Al zijn er ondertussen ook specifieke producten, zoals de duurzaamheidslening, die rekening houden met de drie componenten van ESG. In de praktijk kunnen in financieringsprojecten ook accenten gelegd worden op het behalen van koolstofneutraliteit of het verbeteren van de genderneutraliteit.

Voor een onderneming wordt het dan ook steeds belangrijker om ESG mee te nemen in de financieringsaanvraag. Hierdoor verhogen de slaagkansen voor het verkrijgen van de financiering niet alleen, maar kunnen ook gunstigere voorwaarden (bijvoorbeeld lagere rentetarieven) bekomen worden. Als ondernemer is het dan ook belangrijk om deze snel veranderende tendens mee te nemen wanneer groei en strategie bepaald worden. Het is duidelijk dat ondernemers, ongeacht de omvang van hun activiteiten, ESG niet langer als een ‘ver-van-mijn-bed-show' en evenmin als een afzonderlijke strategie mogen zien, maar dat ze hun strategie rond ESG dienen op te bouwen.

Zoals boven gesteld zal de meetbaarheid van deze ESG-parameters niet altijd evident zijn. De inventarisatie en rapportering omtrent de gerelateerde sleutelvariabelen en data in dit ESG-verhaal zullen op termijn dan ook van cruciaal belang worden en tijdig de nodige inspanningen en stappen vergen.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief