Whatsupp

WhatsUpp: hoe verhoog ik de cybersecurity van mijn kmo?

Jacob Mareen
Door:
Jacob Mareen
insight featured image

Ongetwijfeld kreeg jij ook al sms’en of e-mails van cybercriminelen die zich voordoen als iemand anders, een klant of een overheidsinstantie bijvoorbeeld. Het is maar één manier waarop jij – en bij uitbreiding je hele bedrijf – ten prooi kan vallen aan een cyberaanval.

Loop je als kmo evenveel gevaar als een groter bedrijf? Wat zijn de mogelijke gevolgen?  Maar vooral: hoe bescherm je je kmo tegen cybercriminaliteit en bescherm je je eigen data – en die van je klanten? Antwoorden op je prangende vragen in een nieuwe ‘WhatsUpp’.

In ‘WhatsUpp’ beantwoordt onze expert ter zake een specifieke klantenvraag of krijg je te horen wat een nieuwe wet of regeling precies betekent voor jouw bedrijf.

Klopt het dat cybercriminelen vooral op grote bedrijven mikken en minder op kmo’s?

Dat kmo’s minder risico lopen dan grote bedrijven is een absolute misvatting. Ook jij werkt in je kmo steeds meer met digitale toepassingen waarin klantgegevens, financiële data en andere confidentiële info zit. Dan ben je onvermijdelijk een doelwit voor cybercriminelen, wat je sector of bedrijfsgrootte ook is.

Meer zelfs: kmo’s zijn vaak kwetsbaarder dan grote spelers, omdat ze minder middelen hebben om zich te verdedigen. Cybercriminelen weten dat en richten hun pijlen daarom bewust op kleinere bedrijven. Kmo’s zijn namelijk ook vaak een digitale toegangspoort tot de data van grote bedrijven. Hacken criminelen je klantendatabase, dan kunnen ze bijvoorbeeld mails sturen naar je klanten en leveranciers om ook hun data te bemachtigen.

Welke gevolgen kan een cyberaanval hebben voor mijn kmo?

Cybercriminelen gebruiken diverse technieken om toe te slaan, afhankelijk van hun doel (gegevens stelen, snel geld verdienen …). Een bekend voorbeeld is ‘ransomware’, software die je gegevens vergrendelt tot het bedrijf ‘losgeld’ betaalt. Betaal je die (vaak hoge) som, dan loop je niet alleen financiële schade op, maar ‘sponsor’ je ook de malafide praktijken van cybercriminelen. Zij kunnen dat geld dan inzetten om hun methodes nog sterker en efficiënter te maken. Geen goed idee dus.

Al is het verleidelijk om cybercriminelen te betalen. Want doe je dat niet, dan riskeer je ook zware financiële gevolgen omdat je niet meer op volle kracht kan werken. Om nog maar te zwijgen over de reputatieschade die je oploopt als je openbaar moet communiceren over je gebrekkige cyberveiligheid.

Dus rest er eigenlijk maar één oplossing: preventief investeren in cybersecurity.

Kan ik ook met een beperkt budget de cyberveiligheid van mijn kmo versterken?

Eerst en vooral: besef dat er geen wondermiddel tegen cybercriminaliteit bestaat. Geen enkele oplossing biedt je volledige bescherming. Maar hoe groter je budget, hoe sterker de acties die je kan ondernemen, dat is ook de logica zelve. De risico’s begrijpen, de mogelijke maatregelen in kaart brengen en die dan afwegen tegenover je beschikbare middelen is dan ook de eerste stap.

Heb je in je kmo een beperkt budget voor cybersecurity, besteed dan zeker een deel aan sensibilisering van je medewerkers. Opleidingen over cybercriminaliteit zijn een vrij lage investering met een groot effect op lange termijn. Die trainingen herhalen is wel cruciaal om iedereen waakzaam te houden. Want één moment van onoplettendheid is voldoende om de deur open te zetten voor een cyberaanval.

Welke maatregelen kan ik nog nemen, naast sensibilisering?

Met alleen sensibilisering van je medewerkers kom je er niet. Dit is maar een beperkt lijstje van interessante, niet al te dure maatregelen die je nog kan nemen om je kmo te wapenen tegen cybercriminelen:

•    Strenge toegangscontroles: scherm je data optimaal af met sterke wachtwoorden, multi-factorauthenticatie en toegangsbeperkingen voor de gevoeligste gegevens. Hoe minder mensen toegang hebben, hoe kleiner de kans op datalekken.
•    Betrouwbare beveiligingssoftware: installeer beveiligingsprogramma's die snel bedreigingen detecteren en erop reageren. Denk aan antivirussoftware, firewalls en encryptietools die de inhoud van bijvoorbeeld downloads versleutelen.
•    Regelmatige software-updates: gebruik altijd de recentste versie van je software en andere digitale toepassingen. Cybercriminelen maken vaak gebruik van zwaktes in verouderde software.
•    Systematische back-ups: maak regelmatig (of nog beter: automatisch) back-ups van belangrijke gegevens en sla die veilig op in de cloud of op een andere veilige locatie. Zo verlies je die data niet als criminelen ze vergrendelen.
•    Incident response plan: val je toch ten prooi aan cybercriminelen? Dan beperk je de schade en hersteltijd als je een incident response plan in je schuif hebt liggen. Daarin staan de verschillende verantwoordelijkheden en stappen bij zo’n voorval.

Nood aan ondersteuning om je cybersecurity te versterken? Wij helpen je op verschillende manieren: van opleidingen over risicomanagement tot een volledig uitgewerkt veiligheidsbeleid.

Neem contact met ons op of stel je vraag aan je vaste contactpersoon.