DIRECT TAX

Afschaffing belastingvermindering tweede woning

Bernd Sebrechts
Door:
Bernd Sebrechts
insight featured image

Wanneer men leent voor een woning ‘andere dan de eigen woning’ (bijvoorbeeld tweede woning of buitenverblijf), kan men tot op heden voor kapitaalaflossingen een belastingvoordeel genieten. De kapitaalaflossingen komen immers in aanmerking voor de federale belastingvermindering van het langetermijnsparen van 30% (onder de noemer ‘langetermijnsparen’).

Uiteraard zijn er hiervoor een aantal voorwaarden. Zo is onder meer vereist dat de lening (i) afgesloten is bij een financiële instelling gelegen in de EER, (ii) voor een periode van minstens 10 jaar en (iii) dat de lening hypothecair gewaarborgd is. De belastingvermindering wordt ook begrensd, rekening houdend met het ontleend bedrag en een maximum aan kapitaalaflossingen. Het maximale jaarlijkse voordeel bedraagt €705,00 per persoon.

Bovendien is de belastingvermindering niet voor iedereen even interessant. Bijvoorbeeld wanneer men reeds een lening op de eigen woning heeft lopen en de ‘korf’ van de woonbonus vol zit. Het voordeel van de belastingvermindering zal in die situatie eerder beperkt (of zelfs nul) zijn.

Wat verandert er?

Door de afschaffing van de Vlaamse woonbonus op 1 januari 2020 kwam er veel kritiek op het feit dat er voor een tweede (of volgende) woning nog wel een specifieke belastingvermindering werd toegekend. Gezinnen die met moeite een eerste woning voor eigen bewoning aankopen, kunnen niet langer van de Vlaamse woonbonus genieten, terwijl voor een extra woning nog wel een beroep kan worden gedaan op het fiscaal voordeel voor langetermijnsparen.

Om deze oneerlijkheid weg te werken, besloot de regering om de belastingvermindering voor het langetermijnsparen af te schaffen vanaf 1 januari 2024. Leningen die vanaf dan worden afgesloten, komen dus niet langer in aanmerking voor de belastingvermindering. Voor bestaande leningen blijft het voordeel behouden voor de resterende looptijd. Leningen afgesloten voor 1 januari 2024 waarvan de termijn wordt verlengd om langer te kunnen genieten van de belastingvermindering, worden geacht te lopen tot de initiële einddatum (alvorens de verlenging). Enkel leningen die door de COVID-pandemie werden verlengd (ten gevolge van uitstel van aflossing door liquiditeitsproblemen), worden geacht door te lopen tot de nieuwe einddatum.

We merken nog op dat de interestaftrek wel blijft bestaan. Interesten van leningen om een onroerend goed (niet-eigen woning) te verwerven of te behouden, zijn en blijven dus aftrekbaar van het belastbaar onroerend inkomen.

Wat nu?

Indien u overweegt om naast uw eigen woning een extra onroerend goed aan te kopen, kan het bovenstaande u aanzetten om de aankoop (en vooral de hypothecaire inschrijving) voor jaareinde in orde te brengen. Voordat u met spoed naar de notaris loopt, dient u eerst na te gaan in hoeverre het langetermijnsparen u een voordeel oplevert.

Indien u nog bijkomende vragen heeft na het lezen van dit artikel, kan u ons altijd contacteren.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief