DIRECT TAX

Kostenvergoeding voor buitenlandse dienstreizen – eindelijk een nieuwe landenlijst!

Bart Verstuyft
Door:
insight featured image

Werknemers die op buitenlandse dienstreis gaan, kunnen een forfaitaire dagvergoeding ontvangen die vrijgesteld is van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen. Het bedrag van de vergoeding is gebaseerd op de ‘verblijfsvergoedingen’ toegekend door de FOD Buitenlandse Zaken waarbij – voor de privésector – een onderscheid gemaakt wordt tussen opdrachten van ‘korte duur’ (maximum 30 kalenderdagen – zie kolom A) en langdurige dienstreizen (méér dan 30 opeenvolgende kalenderdagen tot maximum 24 maanden – zie kolom B).

De vergoeding mag worden toegekend aan werknemers en bedrijfsleiders die hoofdzakelijk een sedentaire beroepswerkzaamheid uitoefenen en in het kader daarvan éénmalig, occasioneel of zelfs regelmatig dienstreizen naar het buitenland maken. Indien verplaatsingen van en naar het buitenland deel uitmaken van de normale, dagelijkse beroepsactiviteit, gelden de forfaits principieel niet. 

De forfaits omvatten kosten voor maaltijden, plaatselijk vervoer, telefonische communicatie en andere contante uitgaven. Als er rechtstreeks maaltijdkosten ten laste genomen worden door de werkgever, dan moet de dagvergoeding worden verminderd met 35% voor een lunch en 45% voor een diner. De werkgeversbijdrage van de toegekende maaltijdcheques voor deze dagen moet eveneens in mindering worden gebracht. 

Het forfait omvat niet de huisvestingskosten en/of de verplaatsingskosten van en naar het buitenland. Hiervoor zijn nog wel bewijsstukken nodig.

De werkgever mag een volledige dagvergoeding toekennen voor elke volle dag van afwezigheid (i.e. dag tussen twee overnachtingen op dienstreis) en voor dienstreizen met vertrek en terugkeer op dezelfde dag met een afwezigheid van minstens 10 uren. In geval van dienstreizen van meerdere dagen mag voor de dag van vertrek en van terugkeer een halve dagvergoeding (50%) worden toegekend. Wanneer verschillende landen worden aangedaan, is de plaats van overnachting bepalend om de forfaitaire dagvergoeding te bepalen voor de eerstvolgende dag. 

Tot slot kan nog worden opgemerkt dat in geval van definitieve vestiging in het buitenland de forfaitaire vergoeding moet worden beëindigd en dat een door de werknemer vrijwillig gemaakte reisverlenging uiteraard niet meer als ‘dienstreis’ wordt aangemerkt.

Wij merken nog op dat de fiscus – in hoofde van de werkgever – de volledige aftrekbaarheid aanvaardt van deze vergoedingen. De aftrekbeperking voor restaurantkosten is met andere woorden niet van toepassing. 

In het verleden werd de landenlijst regelmatig aangepast en gepubliceerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Echter, sinds juli 2018 werd er geen landenlijst meer gepubliceerd. Hierin is nu verandering gekomen, want op 15 februari 2023 werd een nieuwe landenlijst met aangepaste bedragen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Hieronder vindt u een overzicht van de vergoedingen zoals die zijn vastgesteld voor onze belangrijkste handelspartners.

Landen

A

B

 

EUR

EUR

Australia
Austria
Canada
Denmark
Finland
France
Germany
Greece
Ireland
Italy
Japan
Luxembourg
Netherlands
Norway
Poland
Portugal
Russian Federation
Spain
Sweden
Switzerland
Turkey
Ukraine
United Kingdom
United States

98
94
102
125
113
100
87
78
105
85
105
105
98
119
63
71
89
78
112
120
50
86
105
117

59
56
61
75
68
60
52
47
63
51
63
63
59
72
38
43
54
47
67
72
30
52
63
70