Legal

Nieuwe Vlaamse regels voor uithangborden

Roeland Vereecken
Door:
Roeland Vereecken
insight featured image

Tot 1 januari 2024 was het plaatsen van uithangborden in Vlaanderen nog onderhevig aan regels die dateerden uit de jaren ’30 en ’50 van de vorige eeuw. Aangezien deze regels sterk verouderd waren en niet aangepast aan de verschillende moderne mogelijkheden, keurde de Vlaamse Regering op 12 mei 2023 de gewestelijke Publiciteitsverordening 2023 definitief goed. Deze verordening heeft twee inhoudelijke doelstellingen, met name het bevorderen van de goede ruimtelijke ordening en de verkeersveiligheid.

De verordening is van toepassing op alle uithangborden die geplaatst worden vanaf 1 januari 2024. De reeds bestaande uithangborden blijven dus onderhevig aan de oude regelgeving.

Wat zijn nu de grote wijzigingen onder de nieuwe verordening? Laat ons deze even kort overlopen.

Vergunningsplichtige publiciteitsinrichtingen

De verordening is van toepassing op vergunningsplichtige publiciteitsinrichtingen. Onder publiciteitsinrichting wordt elk visueel middel en elke constructie, met inbegrip van alle onderdelen ervan en ongeacht het verplaatsbare of tijdelijke karakter er van begrepen welke als doel hebben om publiciteitsboodschappen op een vaste plaats kenbaar te maken aan het publiek.

Vanaf nu dient u steeds een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een uithangbord, tenzij u aan één van volgende uitzonderingen voldoet:

  • Het uithangbord is niet zichtbaar vanaf de openbare weg of het openbaar domein
  • Het uithangbord is niet verlicht of lichtgevend, hangt tegen het gebouw en is kleiner dan 4m2

Voor uithangborden die hier niet aan voldoen moet aldus een omgevingsvergunning worden aangevraagd, die op basis van de nieuwe regels strenger zal worden beoordeeld. Men zal onder meer met onderstaande criteria rekening houden:

  • De vraag of het uithangbord de verkeersveiligheid impacteert of de zichtbaarheid van verkeerssignalisatie nadelig beïnvloedt
  • Wanneer het een verlicht uithangbord betreft, de vraag of het de weggebruikers niet verblindt en of het een dynamisch bord is (mogelijkheid tot aanpassen van de helderheid afhankelijk van het omgevingslicht)
  • Wanneer het knipperende borden betreft, de vraag of er al dan niet verkeer is toegestaan in de buurt van het bord. Zo ja, is een knipperend bord niet toegelaten. Dit kan ook bijvoorbeeld een tijdelijk verkeersverbod zijn bij een evenement.

Zaakgebonden versus niet-zaakgebonden

De verordening voorziet een soepelere regeling voor zaakgebonden publiciteit dan voor niet-zaakgebonden publiciteitsinrichtingen en is ook van toepassing als wordt overgegaan van een zaakgebonden naar een niet-zaakgebonden publiciteitsinrichting.

Openbare wegen

De nieuwe verordening is in beginsel van toepassing langs alle openbare wegen, daar waar de oude regelgeving niet overal van toepassing was, wat het zeer ingewikkeld maakte.

Invloed andere regelgeving

Aan andere sectorale regelgeving, zoals die inzake onroerend erfgoed, de regeling inzake privaat gebruik van openbaar domein of het burgerlijk recht (eigendomsrecht), wordt niet geraakt. Deze regels blijven gelden.

We merken ook op dat de lokale overheden (gemeente) deze regels strenger kunnen maken. Het is dan ook steeds aangewezen of er lokaal geen strengere regels gelden.

Conclusie

Op basis van bovenstaand kort overzicht mag het duidelijk zijn dat wanneer u vanaf 2024 een uithangbord wil plaatsen om de zichtbaarheid van uw onderneming te vergroten, u rekening dient te houden met de nieuwe en verstrengde regelgeving. Hierbij zal het bijna steeds nodig zijn om de lokale regels erop na te gaan en om een vergunning aan te vragen. Doet u dit niet, dan kan een boete opgelegd worden evenals de verplichting om het uithangbord te verwijderen.

Indien u meer informatie wenst over dit onderwerp, aarzel dan niet uw trusted advisor hierover te contacteren.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief