Olivier rijdt de digitale kloof dicht met Close the Gap

 

De sociale onderneming Close the Gap begon als een schoolproject, maar is intussen uitgegroeid tot het levenswerk van Olivier Vanden Eynde. In een ‘refurbishment center’ in Mechelen knapt de vzw afgedankte computers op om ze daarna aan bijvoorbeeld scholen in Afrika te bezorgen. Olivier hoopt zo stelselmatig de digitale kloof te verkleinen en rekent daarvoor ook op de expertise van Grant Thornton.

In ‘On a roll’ doorkruisen we het land om een bezoek te brengen aan inspirerende ondernemers. In ons mobiele kantoor delen ze hun visie op ondernemen en verklappen ze hoe ze hun zaak aan het rollen kregen. Een voorbeeld voor de groei van jouw onderneming?

Transparant van bij de start

“Close the Gap startte als een minionderneming aan de unief”, vertelt Olivier. “Ik kreeg een startfinanciering en pitchte mijn businessidee bij een rits grote bedrijven in België en Nederland die vaak computers afschrijven – denk aan banken en advocatenkantoren. De bal ging snel aan het rollen. Ik had natuurlijk niet verwacht dat ik zou raken waar ik vandaag sta. Al maakte ik van bij de start bewuste groeigerichte keuzes.”

“Een van de belangrijkste beslissingen? Dat ik Close the Gap vrijwel meteen liet auditeren door Grant Thornton. Dat was op zich niet verplicht, maar ik wou zo transparant mogelijk zijn voor mijn klanten, investeerders en andere partners. Dat Close the Gap de afgelopen twintig jaar zo’n vlucht nam, heb ik zeker voor een groot deel te danken aan Grant Thornton. Het is niet voor niets een van de partijen waarmee ik al het langst samenwerk.”

Audit als basis voor groeigericht advies

Gunther Loits is al twintig jaar de trusted advisor van Olivier. “Het begon met audits, maar intussen doen we veel meer bij Close the Gap”, zegt Gunther. “Auditwerk is de ideale basis voor een verregaande samenwerking met groeigericht advies. Een audit is dé kans om je bedrijfswerking te optimaliseren. Daarom nemen we ook uitgebreid de tijd om achteraf het verslag te bespreken. Bij Close the Gap hielpen de audits bijvoorbeeld om de financiële rapportering te professionaliseren.”

Wat een audit voor jouw bedrijf kan betekenen?

Lees meer over onze Audit & Assurance-service

 

Raad van bestuur challengen

“Gunther bewees snel zijn waarde”, herinnert Olivier zich nog. “Niet alleen als auditor, maar ook als aanspreekpunt bij andere vragen. Zo bracht hij me in contact met de btw-experts van Grant Thornton, die er mee voor gezorgd hebben dat we als vzw onze btw kunnen recupereren. Dat leverde me extra financiële ruimte op die ik heel goed kon gebruiken in de begindagen van mijn onderneming.”

“Dankzij de audits heb ik ook grote stappen gezet in de governance van mijn onderneming. Gunther en zijn team zijn uitgegroeid tot een proactieve sparringpartner die er niet voor terugdeinst om nu en dan onze raad van bestuur te challengen. Die externe kritische blik is enorm waardevol voor de groei van een onderneming.”

“Recent liep het auditmandaat van Grant Thornton af. Maar omdat we zo’n waardevolle partner niet zomaar wilden verliezen, stelden we Grant Thornton ondertussen aan als onze accountancypartner. Ik ben zeker dat de collega’s van Gunther me ook via die weg enorm zullen vooruithelpen.”

De geschiedenis en toekomst van Close the Gap

Olivier combineerde zijn werk voor Close the Gap meer dan tien jaar met een deeltijdse job als consultant. “Maar enkele jaren geleden besloot ik om me volledig op mijn onderneming te focussen. Ik verhuisde met zijn gezin naar de Keniaanse hoofdstad Mombasa om er een Afrikaanse poot van mijn sociale onderneming uit te bouwen. Centraal daarin staat een incubator voor lokale ondernemers. Via de vzw Digital for Youth voorzien we sinds 2021 ook in België laptops voor kinderen met een beperkte ICT-toegang.”

Vandaag, na twintig jaar Close the Gap, staat de onderneming van Olivier op een kruispunt in haar bestaan. “Eerder dit jaar haalden we via een ‘divestment’ een aanzienlijk deel van onze financiële middelen uit het refurbishment center in Mechelen. Met de vrijgemaakte middelen gaan we nieuwe lokale centra starten in heel Europa: in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië … De start van een nieuw hoofdstuk in ons groeiverhaal waarbij de expertise van Grant Thornton enorm waardevol zal zijn.”

Grant Thornton opent deuren

Ook in zijn nieuwe uitvalsbasis Mombasa verliest Olivier zijn trusted advisor niet uit het oog. “Dat Grant Thornton actief is over de hele wereld, ook in de meeste Afrikaanse grootsteden, is erg handig. Zo opende de naam ‘Grant Thornton’ deuren toen ik hier nog een new kid on the block was. Maar het internationale netwerk van Grant Thornton is ook nuttig als je bijvoorbeeld een bankrekening moet openen in het buitenland. Het lokale Grant Thornton-filiaal auditeert nu trouwens ook de Keniaanse poot van Close the Gap.”

“De mensen van Grant Thornton aarzelen ook niet om het terrein op te gaan. Gunther is zelfs al verschillende keren naar Afrika gekomen. Zo is een professionele samenwerking na twintig jaar ook een persoonlijke vriendschap geworden. Gunther en zijn collega’s zijn er altijd geweest voor mij, ook in moeilijke tijden. Die onvoorwaardelijke steun geeft me veel vertrouwen voor de uitdagende jaren die er nog aankomen.”

Jouw zaak ook aan het rollen brengen?

Bekijk ons aanbod in audit en andere diensten voor de groei van je onderneming.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Hier aanmelden