Aanslag- en controletermijnen worden aangepast:

De huidige aanslag- en onderzoekstermijnen worden opnieuw aangepast. Dit zou betekenen dat de wijzigingen die werden ingevoerd voor aanslagjaar 2023 deels worden teruggedraaid.

Naar verwachting zullen de termijnen worden aangepast als volgt:

Huidige termijn

Verwachte termijn

Tijdig ingediende aangifte

3 jaar

3 jaar

Niet of niet tijdig ingediende aangifte

4 jaar

3 jaar

Semi-complexe aangiften

6 jaar

4 jaar

Complexe aangiften

10 jaar

4 jaar

Fraude

10 jaar

7 jaar

Het fiscale boetebeleid wordt aangepast zodat bij een eerste overtreding te goeder trouw niet meer automatisch een belastingverhoging van 10% wordt opgelegd. Dit strookt met een recent standpunt van het Grondwettelijk Hof. 

In plaats van een belastingverhoging zou de belastingplichtige eerst een waarschuwing ontvangen. De nadruk van het beleid ligt op verduidelijking en bijsturing in plaats van bestraffing. 

Daarnaast zouden belastingplichtigen die te goeder trouw handelen, de mogelijkheid krijgen om hun aangifte spontaan te corrigeren zonder dat hier sancties aan verbonden zijn.

Thans is het bij een fiscale correctie met toepassing van een belastingverhoging niet mogelijk om vorige verliezen en andere overgedragen aftrekposten te verrekenen noch het verlies enz. van het belastbaar tijdperk. M.a.w. dergelijke fiscale correcties geven aanleiding tot een effectieve taxatie (minimum belastbare basis).

Door de aanpassing van het fiscale boetebeleid zoals hoger omschreven, is het de verwachting dat deze effectieve belastingheffing minder van toepassing zal zijn.

Daarnaast zou het verlies van het belastbaar tijdperk steeds verrekenbaar blijven, zelfs op een bijkomende belastbare grondslag ingevolge een fiscale controle.

Belastingparadijzen

Bepaalde betalingen aan belastingparadijzen dienen vandaag al vermeld te worden in een bijlage bij de aangifte vennootschapsbelasting.

De wetgever zal elk jaar een lijst van belastingparadijzen bekendmaken voor het komende kalenderjaar. In tegenstelling tot wat vandaag vaak het geval is, zal deze lijst gedurende hetzelfde jaar niet meer worden gewijzigd.

Onwettig verkregen bewijs 

Rechtspraak van o.m. het Hof van Cassatie heeft de zgn. "Antigoon-doctrine" ontwikkelt. Dit houdt in dat door de belastingadministratie onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal (bv. met schending van procedureregels) onder bepaalde voorwaarden toch gebruikt mag worden. Voor deze principes zou in een wettelijk kader worden voorzien.

Vertrouwensbeginsel

Op basis van het vertrouwensbeginsel zal in de wetgeving worden opgenomen dat geen sanctie kan opgelegd worden op iets dat in het verleden door de belastingdienst gecontroleerd en aanvaard werd (mits de wetgeving niet veranderd is).