Social

Beperking doelgroepverminderingen vanaf 1 januari 2024

ContributorName(contributor, true)
Door:
Sophie Vissers
insight featured image

Recent werd er een wet goedgekeurd waarin de regeling in verband met de federale doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen vanaf 2024 gewijzigd wordt[1]. Een doelgroepvermindering is een vermindering op de sociale zekerheidsbijdragen langs de zijde van de werkgever. Het gaat om een tweeledige beperking.

Ten eerste wordt het voordeel voor de aanwerving van een eerste werknemer verlaagd tot maximaal 3.100 euro per kwartaal. Het gaat om een verlaging van 900 euro. De verlaging is niet alleen van toepassing op aanwervingen vanaf 1 januari 2024, maar ook op de reeds lopende verminderingen voor de eerste aanwerving.

Ten tweede verdwijnen ook de doelgroepverminderingen vanaf de 4e aanwerving. Bijgevolg kan er vanaf 1 januari 2024 slechts beroep gedaan worden op een doelgroepvermindering voor de eerste drie aanwervingen. In tegenstelling tot de eerste maatregel, geldt deze tweede beperking niet voor de lopende doelgroepverminderingen. Voor de lopende  4e, 5e en 6e aanwerving (van kracht vóór 1 januari 2024) zal er dus niets wijzigen. Indien een onderneming de intentie heeft om een 4e, 5e of 6e aanwerving te doen, is het aangeraden om snel te handelen en deze aanwerving(en) in te plannen voor 1 januari 2024 en de werknemer(s) ook effectief te werk te stellen voor deze datum. Op die manier kan er alsnog op deze vermindering(en) beroep gedaan worden.

[1] Wet 16 oktober 2023 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken, BS 31 oktober 2023.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief