article banner
VAT

Intrastat-aangifte voor verzendingen: nieuwe vermeldingen in 2019

Lode Agache Lode Agache

Indien u aangifteplichtig bent voor de Intrastat-verzendingen (uw intra-EU-uitvoer), dan zal u vanaf 2019 (de aangifte van 20 februari 2019) twee bijkomende velden moeten invullen:

  • het land van oorsprong van de verzonden goederen
  • het btw-nummer van uw klant in de lidstaat van bestemming.

Voor de aangifte van Intrastat-aankomsten uit andere lidstaten (uw intra-EU-invoer) verandert er daarentegen niets.

Het land van oorsprong van de goederen die u verzendt kan om het even welk land van de wereld zijn, inclusief België zelf. Het gaat om het land waar de goederen werden geproduceerd, gewonnen of substantieel gewijzigd. Indien een bepaald goed werd geproduceerd in verschillende landen, dan is het land van oorsprong het land waar het goed de laatste substantiële wijziging heeft ondergaan. U gebruikt de gebruikelijke landcodes voor het land van oorsprong.

Het btw-nummer van uw klant in de lidstaat van bestemming is hetzelfde nummer dat u ook moet aangeven in uw Intracommunautaire opgave voor de btw-administratie. Vergeet niet dat dit het volledige btw-nummer moet zijn, inclusief de landcode. In de meeste gevallen zal het landenprefix van het btw-nummer van uw klant in de lidstaat van bestemming overeenkomen met de landcode die u in het veld “land van bestemming” moet aangeven. Er is echter één uitzondering, namelijk in geval van het zogenaamde driehoeksverkeer. Soms kan het voorkomen dat u een goed verkoopt aan een klant in een EU-lidstaat, maar dat de eigenlijke lidstaat van bestemming van de goederen een andere lidstaat is. In deze gevallen zal de landcode van “land van bestemming” niet dezelfde zijn als het landenprefix van het btw-nummer van uw klant.