Zo nam Filip het stuur over van familiebedrijf Gilbert De Clercq

 

Logistiek dienstverlener Gilbert De Clercq is een van de vele familiale ondernemingen in ons land. Als enige overgebleven vertegenwoordiger van de tweede generatie zit Filip De Clercq nu alleen aan het stuur van het bedrijf. In ons mobiele kantoor vertelt Filip hoe hij de familiezaak overnam en hoe Grant Thornton hem daarbij hielp.

In ‘On a roll’ doorkruisen we het land om een bezoek te brengen aan inspirerende ondernemers. In ons mobiele kantoor delen ze hun visie op ondernemen en verklappen ze hoe ze hun zaak aan het rollen kregen. Een voorbeeld voor de groei van jouw onderneming?

Van vier naar één

Zijn drie oudere zussen stapten eind vorige eeuw in het familiebedrijf, Filip zelf volgde in 2000. “Voor onze ouders was dat de logica zelve”, legt Filip uit. “Ik doorliep snel alle echelons van het bedrijf en kreeg in 2002 de kans om onze Spaanse vestiging op te starten. Dat was een enorme leerschool.”

“Ruim tien jaar geleden zijn we een overnametraject gestart. In 2014 kocht ik mijn zussen uit en nam ik de onderneming volledig in handen. Grant Thornton ondersteunde ons bij de waardering van ons bedrijf, Peter Vermeiren was onze vaste overnamebegeleider.”

Sta je ook voor een overnametraject? We staan je graag bij!

Ontdek onze Transaction Advisory Services

Rugzak vol kasseien

Vanaf dat moment stond Filip alleen aan het hoofd van het bedrijf waaraan zijn ouders meer dan 50 jaar gewerkt hadden. “Ik kon toen kiezen: stilzitten of een versnelling hoger schakelen”, vertelt Filip. “Ik koos voor het tweede, maar daar kwam heel wat bij kijken.”

“De grootste uitdaging was de transformatie van onze familiale, vlakke structuur naar een bedrijfsmodel op maat van onze groeiambities. Dat had veel ‘technische’ en administratieve gevolgen, maar ik moest vooral op zoek naar de juiste mensen om me in het nieuwe management te omringen. Het heeft me meerdere jaren gekost om onze organisatie op punt te zetten.”

“We stonden ook voor een stevige financiële uitdaging. Ik had net de zaak overgenomen en ik moest investeren in nieuwe locaties om onze ambitie – groeien vanuit onze logistieke poot – waar te maken. Dat was een rugzak vol kasseien die ik enkele jaren meezeulde.”

Betrouwbare sparringpartner

Grant Thornton is al jaar en dag een vaste partner van Filip. Op verschillende vlakken. “Van de waardering in ons overnametraject over advies bij de aankoop van nieuwe magazijnen tot hulp bij belastingen: Grant Thornton staat altijd paraat als sparringpartner”, zegt Filip. “Met het advies van mijn vaste contactpersonen neem ik vol vertrouwen beslissingen.”

 

Transfer pricing

Een aanzienlijk deel van de groei van Gilbert De Clercq situeert zich in het buitenland. “Na Spanje in 2002 zijn we in 2006 ook gestart in Slowakije”, zegt Filip. “Ook daar werken we met filialen uit het internationale netwerk van Grant Thornton. Weten dat je ook over de grenzen kan vertrouwen op je vaste partner, dat geeft een comfortabel gevoel.

Wie internationaal onderneemt, moet rekening houden met heel wat specifieke regels en verplichtingen. Transfer pricing is een van die plichten. “Als moederbedrijf bereiden we het dossier voor in België onder leiding van Leslie Van den Branden. Met die informatie gaan de filialen in Spanje en Slowakije dan aan de slag voor hun documentatie.”

Is jouw onderneming internationaal actief?

Kom in ’WhatsUpp?’ alles te weten over de transfer pricing-documentatieplicht.

 

Toekomst garanderen

Filip heeft er dus al een hele rit opzitten bij Gilbert De Clercq. Maar er ligt nog veel moois op zijn pad. “De zaken lopen goed”, vindt Filip. “We mogen dus ambitieus zijn. Geleidelijk organisch groeien blijft onze ambitie, maar andere pistes sluiten we zeker niet uit. Als de toekomst van ons familiebedrijf maar gegarandeerd is.”

Of Filip nog tips heeft voor andere ondernemers met een familiezaak? “Denk op tijd na over de transitie naar de volgende generatie. Uiteindelijk gaat het over centen en dat is altijd moeilijk in een familiale omgeving. Open communicatie is essentieel om je zaak én je familiebanden te verzekeren.”

Jouw zaak ook aan het rollen brengen?

Doe net als Filip een beroep op ons overnameadvies.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Hier aanmelden