SOCIAL

Gewijzigde spelregels bij arbeidsongeschiktheid tijdens vakantie

Cindy Nys
Door:
Cindy Nys
insight featured image

Vanaf 1 januari 2024 zijn er nieuwe spelregels van toepassing indien de werknemer arbeidsongeschikt wordt tijdens een periode van jaarlijkse vakantie. 

De nieuwe regeling[1] heeft enkel betrekking op de gevolgen van een arbeidsongeschiktheid die start tijdens de vakantie.  

Vanaf 1 januari 2024 zal een werknemer die arbeidsongeschikt wordt tijdens zijn vakantie, zijn vakantiedagen die samenvallen met de arbeidsongeschiktheidsdagen, kunnen behouden en op een later tijdstip in het vakantiejaar opnemen (met behoud van loon te bepalen volgens de normale regels). Ze worden opnieuw toegevoegd aan zijn saldo van vakantiedagen voor het betrokken vakantiejaar.

De werknemer moet zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn verblijfsadres indien hij zich niet op zijn thuisadres bevindt.

Hij moet ook steeds een geneeskundig getuigschrift bezorgen aan zijn werkgever. De werknemer kan zich bijvoorbeeld niet beroepen op de vrijstelling van het geneeskundig getuigschrift voor de eerste dag van arbeidsongeschiktheid (driemaal per kalenderjaar) voor bepaalde werkgevers. Hij doet dat binnen een termijn van 2 werkdagen vanaf de dag van ongeschiktheid, tenzij een andere termijn bij CAO of arbeidsreglement is bepaald. In geval van overmacht moet de werknemer het geneeskundig getuigschrift binnen een redelijke termijn aan de werkgever bezorgen.

Indien de werknemer dit wenst, dient hij uiterlijk op het moment van het bezorgen van het geneeskundig getuigschrift de werkgever uitdrukkelijk te vragen of hij de vakantiedagen die samenvallen met de periode van arbeidsongeschiktheid mag opnemen onmiddellijk na het einde van deze periode van arbeidsongeschiktheid. De werkgever moet hiermee dus instemmen.

De door de werknemer na te leven formaliteiten in bovenvermelde situatie moeten worden opgenomen in het arbeidsreglement. Deze wijziging van het arbeidsreglement kan evenwel gebeuren zonder het volgen van de normale procedure tot wijziging van het arbeidsreglement.

 

[1] Wet van 17 juli 2023 tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten en de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen met betrekking tot de samenloop van jaarlijkse vakantie en arbeidsongeschiktheid, B.S. 31.07.2023

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief