Koen bestormt de hemel met zonnewarmte

De Azteken aanbaden ruim 500 jaar geleden de zon, Koen Vermout doet dat vandaag. Via Azteq wekt hij namelijk groene warmte uit zonne-energie op voor bedrijven, een tot voor kort uniek concept. De audits van Grant Thornton hielpen Koen om zijn plekje op de zonnetroon te claimen. Slaagt hij er nu ook in om zijn rijk uit te breiden?

In ‘On a roll’ doorkruisen we het land om een bezoek te brengen aan inspirerende ondernemers. In ons mobiele kantoor delen ze hun visie op ondernemen en verklappen ze hoe ze hun zaak aan het rollen kregen. Een voorbeeld voor de groei van jouw onderneming?

Mooie erfenis nalaten

“Na zo’n 25 jaar ondernemen zocht ik een project waarmee ik maatschappelijke impact kon maken”, opent Koen zijn relaas. “En toen, in 2015, kwam ik toevallig in contact met een oud-collega die bezig was met thermische zonne-energie. “Na één gesprek was ik volledig overtuigd: dit was dé manier om een mooie erfenis na te laten aan de volgende generaties.”

De volgende jaren bleek dat het ideale moment was aangebroken om de technologie uit te rollen. “De vraag en de maatschappelijke druk werden groter, onder meer door de grote klimaatmars in Brussel waar ik me tussen meer dan 60.000 andere betogers bevond. Daar waren ook veel jongeren bij. Ik vond dat een heel pakkende ervaring.”

“De basis van ons concept? Groene elektriciteit uit zonne-energie was al ingeburgerd, maar aan groene warmte had nog niemand zich gewaagd. Vooral omdat er niet op te tornen viel tegen de lage gasprijzen. Daar bedachten wij een oplossing voor: we gebruiken een bestaande technologie – zonne-energie opwekken via paraboolspiegels – en brengen die tot bij bedrijven door de spiegels op hun sites te installeren. Zo kunnen we veel efficiënter – en dus goedkoper – groene warmte produceren.”

Subsidies als stroomversnellers

Eind 2017 kwam het project van Koen en z’n vennoot in een stroomversnelling. “Na twee jaar onderzoek en marktstudies stapten we met ons idee naar de toenmalige minister van Energie, Bart Tommelein. Hij was enorm enthousiast en zag brood in een proof of concept. Dat was het echte startsein voor Azteq, want we hadden subsidies nodig en die kan je niet aanvragen als je geen bedrijf hebt.”

“Zo zijn we dus eigenlijk heel lean and mean gestart met Azteq. Al waren we vrij zeker van onze zaak: de technologie zelf bestond al 40 jaar en had haar betrouwbaarheid al bewezen. Maar wij waren – ongelooflijk maar waar – de eersten die er een businessmodel rond wilden bouwen. Dus moesten we aantonen dat het succesvol kon zijn.”

“Onze proefinstallatie bleek een schot in de roos. En zo ging de bal snel aan het rollen: met de subsidie stampten we in Turnhout de grootste Europese centrale voor geconcentreerde warmte-energie uit de grond. We zijn intussen bezig met een zestal installaties in België en zetten ook al grote stappen in Duitsland en Spanje. Niet toevallig landen waar we ook subsidies kunnen krijgen.”

Grant Thornton-kwaliteitslabel

Dat Azteq zo snel kon groeien, ligt volgens Koen niet alleen aan externe factoren zoals de stijgende gasprijzen en de groeiende klimaataandacht. “We namen van bij onze start ook enkele heel slimme beslissingen”, vindt hij. “Zo stelden we vrijwel meteen Grant Thornton aan om onze boekhouding te auditeren.”

“Het kwaliteitslabel van een Grant Thornton-audit schept vertrouwen bij je klanten, banken en investeerders. Met een grondig geauditeerde boekhouding toon je als bedrijf aan dat je weet waar je mee bezig bent en dat je een betrouwbare partner bent om mee samen te werken.”

“We komen halfjaarlijks samen om de auditresultaten te bespreken en te bekijken hoe we op basis van die cijfers onze bedrijfswerking kunnen optimaliseren. Die meetings houden onze langetermijnblik scherp, want in de waan van de dag dreig je die als start-up al eens te verliezen.”

1 miljoen in 19 minuten

Gunther Loits begeleidt Koen al ruim vijf jaar in zijn ambitieuze project. “Azteq startte met twee aandeelhouders, maar had er meer nodig om te kunnen groeien”, legt Gunther uit. “Een geauditeerde en gecertificeerde boekhouding was cruciaal om die nieuwe, externe aandeelhouders aan boord te krijgen.”

“Die geauditeerde jaarrekening was voor Koen ook cruciaal in zijn zoektocht naar extra financiering. Zo haalde Azteq in 2022 via crowdfunding een miljoen euro op in amper 19 minuten. De betrouwbare financiële gegevens van Azteq overtuigden dus ook in dat project investeerders. Koen moest trouwens ook een geauditeerde boekhouding kunnen voorleggen om de broodnodige subsidies binnen te halen.”  

Wat een audit voor jouw bedrijf kan betekenen?

Lees meer over onze Audit & Assurance-service

 

Scharniermoment in groeiverhaal

Vandaag komt Koen met Azteq stilaan in een nieuwe bedrijfsfase terecht. “We zijn van start-up tot scale-up uitgegroeid”, legt hij uit. “Ons product heeft zijn waarde bewezen en de vraag neemt sterk toe. Dat betekent dat we op een scharniermoment zijn beland: we moeten beslissen op welke manier en hoe snel we willen groeien.”

“Wat vaststaat, is dat we vooral internationaal sterk zullen uitbreiden. En dat zorgt voor een aantal stevige uitdagingen: zo hebben we extra financiële middelen nodig en zullen we lokale teams moeten uitbouwen.”

“Dat alles betekent dat onze corporate governance een stuk complexer wordt. Maar ik ben zeker dat Grant Thornton ons ook daar uitstekend bij zal helpen met zijn Advisory-diensten. Zo hopen we onze positie van Europees marktleider te bestendigen met een omzetgroei van honderden miljoenen per jaar.”

Jouw zaak ook aan het rollen brengen?

Bekijk ons aanbod in audit en andere diensten voor de groei van je onderneming.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Hier aanmelden