-
Waarderingen
Voor organisaties die betrokken zijn bij een transactie, geschil, fusie, overname of herstructurering zal de waarde van de betrokken onderneming en haar activa een belangrijke commerciële overweging vormen. Een duidelijk en doordacht beeld van de respectieve waarde is in zulke situaties dan ook essentieel.
-
Due diligence onderzoek
Het due diligence-onderzoek brengt de risico's in kaart en onderzoekt mogelijke financiële, fiscale, juridische of operationele valkuilen. Wij bieden robuuste due diligence-diensten aan, die duidelijk zijn afgestemd op de vereisten van onze klanten.
-
Onafhankelijk advies bij overnames
Wilt u uw bedrijf verkopen of liever door een overname laten groeien?
-
Vennootschapsrechtelijke reorganisaties
De hertekening van je groepsstructuur kan een aanzienlijke kostenbesparing en/of efficiëntieverbetering betekenen. De herstructureringen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (fusie, splitsing, inbreng of overdracht van bedrijfstak, ...) bezorgen u de juridische middelen om dit te bewerkstelligen.
-
Juridische begeleiding
Fusies en overnames betekenen een uitdaging voor dynamische organisaties. Als manager of ondernemer wil je die uitdaging langs alle kanten bekijken om de beste voorwaarden te bekomen. Daarom werken onze professionals bij fusie-, verkoop- of overnametrajecten op basis van integraal procesmanagement.
-
Transfer pricing
Onze experten helpen uw transfer pricing te documenteren en uw intra-groepstransacties en rapportering te organiseren. Zij ontwerpen en implementeren transfer pricing structuren, zowel voor lokale als voor internationale ondernemingen.
-
Global mobility services
Internationale tewerkstelling is een standaard praktijk geworden in het hedendaagse HR-beleid. Niettemin roept dit zowel bij de expat als bij de werkgever verschillende vragen op.
-
International tax & VAT
Uw onderneming is reeds internationaal actief of u overweegt de stap naar het buitenland te maken, dan wil u voortdurend uw inspanningen maximaliseren. Is nationale wetgeving inzake vennootschapsbelasting al complex, dan dragen buitenlandse regels en internationale fiscale wetgeving daar nog verder toe bij.
-
IFRS-rapportering
IFRS-rapportering voor internationale groepen en kmo’s
-
Financial statement audit
Als grote organisatie bent u wettelijk verplicht om een commissaris te benoemen die verslag uitbrengt aan de algemene vergadering over de (geconsolideerde) jaarrekening.
-
Agreed upon procedures
Als ondernemer of manager kan u specifieke werkzaamheden toevertrouwen aan uw bedrijfsrevisor. De aard, de omvang en de reikwijdte van deze werkzaamheden of procedures worden steeds in onderling overleg overeengekomen.
-
IFRS-rapportering
De Europese IFRS-normen (International Financial Reporting Standards) zijn sinds 2005 verplicht voor beursgenoteerde ondernemingen in de Europese Unie. Echter, ook voor niet-beursgenoteerde bedrijven of kmo’s bieden deze normen specifieke voordelen.
-
Wettelijke opdrachten
Bij belangrijke gebeurtenissen legt de Vennootschapswet uw onderneming verplichtingen op inzake controle en rapportering. In welke gevallen is een rapportering vereist?
-
Transaction advisory services
Als onafhankelijke adviseurs verlenen onze transactiespecialisten onafhankelijk advies. Zij focussen op de volledige transactiecyclus en niet alleen op de financiële elementen ervan. Een onafhankelijke due diligence is in het belang van de koper én de verkoper.
-
Restructuring
Op basis van onze “to-the-point” analyses identificeren wij samen met u de gepaste herstructureringsmogelijkheden om kasstromen, resultaten en balansposities op korte termijn te helpen verbeteren.
-
Risicobeheer en compliancebeheer
Wat zijn de risico's voor mijn onderneming? Welke stappen moet ik ondernemen om deze risico's te vermijden? Onze business-risk-adviseurs helpen je graag op weg.
-
Interne audit
Een doeltreffende interne auditfunctie helpt dynamische organisaties risico’s beter te beheren en deze om te zetten in opportuniteiten.
-
Cyber risk services
Elke dag evolueren de dreigingen op het gebied van cybersecurity en gegevensprivacy. Het is essentieel om de dreigingen te herkennen, uw blootstelling te begrijpen, uw prioriteiten in evenwicht te brengen en een allesomvattende respons te formuleren. Wij bieden ondersteuning bij het aanpakken van zowel wereldwijde als lokale behoeften op het gebied van cybersecurity en privacy compliance. We beoordelen de risico's van cyberaanvallen en de maturiteit van beveiligingsprogramma's, en we adviseren en implementeren oplossingen op het gebied van personeel, proces en technologie om informatieactiva te beschermen. Neem contact met ons op voor een gedegen strategie waarmee u proactief de cyberrisico's kunt beheren, zowel binnen als buiten uw organisatie. Wij staan klaar om u te helpen uw toekomst te waarborgen.
-
Data-analyse & process mining
Bedrijven beschikken over enorm veel data en die hoeveelheid informatie neemt bovendien elke dag toe. Een dieper inzicht verwerven via data-analyse kan de waarde, de commerciële uitdaging en de mate van inzicht in het bedrijf doen toenemen.
-
Procesoptimalisatie en interne controles
Toekomstbestendige organisaties moeten regelmatig hun strategieën en doelstellingen herzien en daarbij hun tactieken, processen, interne controles en systemen optimaliseren.
-
Fraude en integriteit
Fraudeurs worden steeds inventiever en kunnen verschillende strategieën toepassen afhankelijk van de zwakke punten van hun doelwit. Daarom is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat in uw organisatie het juiste niveau van preventieve maatregelen tegen frauderisico's aanwezig is.
-
Sustainability & Impact services
Hoe maak ik duurzaamheid echt onderdeel van mijn strategie? Hoe realiseer ik waardevolle impact? Hoe krijg ik grip op klimaat gerelateerde risico’s en kansen? Wij kunnen u helpen in uw ESG journey.
-
Klokkenluidersdienstverlening
Een klokkenluidersprogramma helpt uw organisatie zowel bij de preventie van fraude maar ook de snelle detectie van fraude. Op die manier kan u fraudeverliezen beperken en zelfs vermijden.
-
Vennootschapsbelasting
Het vereist voortdurend management en opvolging om uw organisatie aan de verplichtingen van de fiscale wetgeving te doen voldoen. Onze adviseurs staan u bij met advies op maat, assisteren bij onder andere aangifteverplichtingen of nemen uw volledige complianceproces in handen.
-
Btw
Ons team full-time BTW-specialisten kan u ondersteunen in verschillende domeinen, van advies en risicomanagement tot implementatie en optimalisatie. Naast advies bieden we ook assistentie en support: we kunnen u tevens helpen bij het vervullen van formaliteiten.
-
International tax & VAT
Uw onderneming is reeds internationaal actief of u overweegt de stap naar het buitenland te maken, dan wil u voortdurend uw inspanningen maximaliseren. Is nationale wetgeving inzake vennootschapsbelasting al complex, dan dragen buitenlandse regels en internationale fiscale wetgeving daar nog verder toe bij.
-
Compensation & Benefits
Om de beste talenten te kunnen aanwerven en houden, is het van essentieel belang om geoptimaliseerde en concurrerende loonpakketten te kunnen aanbieden. Grant Thornton helpt u met het samenstellen van aantrekkelijke pakketten op maat van uw activiteit en het profiel en expertiseniveau van uw medewerkers.
-
Transfer pricing
Onze experten helpen uw transfer pricing te documenteren en uw intra-groepstransacties en rapportering te organiseren. Zij ontwerpen en implementeren transfer-pricing-structuren, zowel voor lokale als voor internationale ondernemingen.
-
Global mobility services
Internationale tewerkstelling is een standaard praktijk geworden in het hedendaagse HR-beleid. Niettemin roept dit zowel bij de expat als bij de werkgever verschillende vragen op. Is een werkvergunning vereist? Welk arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht is van toepassing? ...
-
Private client services
Familiebedrijven zijn generaties van ondernemers die hun organisatie opbouwen over jaren en generaties heen, vaak gepaard met persoonlijk risico’s om hun groeiambities te realiseren. Onze adviseurs begrijpen dat voor een familiebedrijf de accenten anders liggen en dat uw onderneming vaak meer betekent.
-
Juridische ondersteuning en contracten
Niet enkel bij sleutelmomenten zoals overnames, aandelentransacties en fusies is juridische ondersteuning van belang. Ook uw normale operationele activiteit kan juridische gevolgen hebben.
-
Vennootschapsrecht & overnames
Organisaties moeten zich naar verschillende stakeholders toe verantwoorden: aandeelhouders, bestuurders, management zowel intern als extern. Ondersteuning om aan alle rapporteringsvereisten te voldoen door een expert kan ongetwijfeld een meerwaarde betekenen voor uw organisatie.
-
Arbeids- en sociaal zekerheidsrecht
Het Belgisch arbeids- en socialezekerheidsrecht is een doolhof van reglementeringen waarin een werkgever gemakkelijk zijn weg verliest. Onze juristen adviseren u en staan u bij van bij de aanvang van de arbeidsrelatie met uw werknemer tot aan zijn uitdiensttreding (ontslag, pensioen, enz.).
-
ICT-recht & GDPR
Elke onderneming is afhankelijk van ICT-ondersteuning. Gelet op het bedrijfskritieke karakter van veel ICT-toepassingen is het afsluiten van degelijke contracten en absolute must. Grant Thornton beschikt over een uitgebreide expertise in de advisering over en redactie van diverse soorten ICT-contracten.
-
Legal Counsel as a Service
Heeft uw bedrijf nood aan een 100% betrokken ‘gespecialiseerde’ generalist die de ins and outs van uw bedrijf echt kent? Onze adviseurs redeneren vanuit uw business en verlenen pragmatisch juridische ondersteuning door op de hoogte te zijn van uw bedrijfsstrategie, haar operaties en de business specifics.
-
Accounting & reporting
Of u er nu voor kiest om onze experts in te zetten om uw volledige financiële rapportering te verzorgen of u hen als ondersteuning wenst in te zetten voor een welbepaald project of een gedeelte van uw boekhouding: wij hebben de kennis en ervaring om kwaliteitsvolle ondersteuning te bieden op maat van wat u nodig heeft.
-
CFO-as-a-Service
Wil je groeien, maar is een voltijdse CFO een brug te ver voor je bedrijf? Met CFO-as-a-Service krijg je financieel advies, op strategisch en operationeel niveau.
-
Outsourcing
Uw financiële informatie is een belangrijke management tool. Daarom is het belangrijk dat het volledige rapporteringsproces, van budgettering tot het indienen van jaarrekeningen en aangiftes volledig in lijn is met de ondernemingsstrategie en informatienoden.
-
Consolidatie
U staat voor de uitdaging om (geconsolideerde) cijfers steeds sneller ter beschikking te stellen, en dit in een reglementaire omgeving die permanent evolueert. U moet de juiste technische keuzes maken om flexibel te blijven wat de informatiesystemen en de organisatie van processen betreft.
-
Global Compliance and Reporting Solutions
Als ondernemer actief in verschillende landen, word je dikwijls geconfronteerd met diverse lokale verplichtingen. Dankzij onze Global Compliance and Reporting-dienstverlening bieden wij u de oplossing in dit regelgevend kluwen.
-
Waarden en cultuur
Onze waarden geven ons wereldwijd de juiste richting om onze klanten te begeleiden en zelf te groeien, zowel individueel als binnen onze teams.
-
Flexibiliteit en work-lifebalance
Flexibiliteit en verantwoordelijkheid zijn onze kernwaarden, op en naast de werkvloer. Dus jij kan ambitieus zijn en een goede work-lifebalance nastreven.
-
Klantenportefeuille
Leren en groeien doen we samen met onze klanten. Daarom krijg je een gevarieerde klantenportefeuille met bedrijven uit heel diverse sectoren.
-
Internationaal netwerk
Met 72.000 collega’s in meer dan 140 landen zijn we een van de grootste accountancy- en adviesorganiaties wereldwijd. Jij profiteert mee van al die expertise.
-
Inclusieve werkcultuur
Waar jij vandaan komt, is belangrijk voor ons. Diverse denkwijzen, achtergronden en ervaringen maken ons als organisatie net boeiend en scherp. We zijn oprecht geïnteresseerd in jou als mens, dus breng je volledige verhaal mee.
Nathan Goode on the outlook for renewables in 2015
I don't need to tell anyone reading this article that the price of oil has dropped by around 60% over the past six months. The media is awash with predictions of the likely impact from deflationary spirals and economic collapse to a consumer spending boom and global revival. The truth is, we just don't know. We don't even know how long the oil price will stay down. After all, OPEC could decide to tighten the taps at any moment.
But that's not to say we cannot attempt to pick through the noise and ask what this all means for renewables. Below are five trends to look out for in 2015.
1. Cleantech businesses are understandably cautious
It is too early to see exactly what effect the oil price drop will have on the viability of clean investment projects, but businesses in the sector are understandably cautious. According to the International Business Report, our quarterly business confidence tracker, the proportion of cleantech companies expecting to increase revenues and profits in 2015, slipped from 62% to 44%, and from 54% to 28% respectively, over the past three months.
The lack of optimism in the sector is clearly a big concern as momentum builds towards the (potentially momentous) UN Climate Change Conference (COP21) in Paris at the end of the year. However, there is a lot more to cleantech than fossil fuel alternatives, and in any event as global markets slowly adjust to the 'new normal' price of oil, I expect cleantech growth to pick up again. Cheaper oil is unlikely to be used as a substitute for clean electricity generation, especially as ongoing improvements in battery storage capacity are making renewables even more competitive.
2. Now is the time to invest in a clean energy future
The greater energy security renewables offer is also being felt from Europe, whose (over)reliance on gas supplies from Russia has been brought into sharper focus by the Ukraine crisis, to Africa, where microgenerators offer business and households an opportunity to decouple from inefficient transmission systems. The oil price drop offers governments, businesses and even consumers the financial space to invest in renewables and in doing so to protect themselves against future price hikes. The recent decision by governments in India and Indonesia to remove wasteful fuel subsidies (which tend to benefit the rich as car owners as opposed to the poor) and invest the savings in improving infrastructure is a great example of how to use a (potentially) short-term bonus to long-term effect.
The oil price drop offers a window of opportunity to ease the admittedly thorny process of slowing global warming. And importantly, 2014 was the year when the myth that a reduction in carbon emissions presupposes a slowdown in economic growth was finally debunked. This view, championed by entrenched interests such as Big Oil, suggested that if governments wanted their economies to grow, they had better be prepared to burn more coal, oil and gas. However, figures cited by The Economist show the United States growing by 9% over the past seven years, even as demand for petroleum based products dropped by 11%.
Moreover, if we want to limit global temperature rise under 2°C that scientists have indicated as a tipping point for humanity, then an estimated 82% of the world's coal, 49% of its gas and 33% of oil will have to remain buried [1]. Using the 'proceeds' from the oil price drop to fund investment in renewables offers hope for more sustainable growth.
3. Cleantech needs to focus on commercialisation
The fall in the oil price is a challenge to renewables to justify themselves. Why, should I, as a consumer buy a hybrid car if the price of petrol at the pump is falling? Moral justifications are fine; but economic ones are almost always more powerful.
Renewable companies need to become more commercial, tighten their cost structures and wean themselves off government grants. As the price of one fossil fuel declines, the notion that we might have already reached peak oil now looks fanciful, and there will be less interest in expensive solutions. The decision by EON to split into two entities, spinning off its bulk generation and focusing in on renewable activities, distribution networks and efficiency services shows how big energy companies are having to react to squeezed margins in traditional markets. Dynamic mid-sized businesses should take note.
This is particularly challenging for off-shore wind and large biomass companies. Suzlon Energy, Asia’s second-biggest wind-turbine maker, recently sold its German unit for 75% of the original 2007 price - an indication of how challenging the market is. The outlook for solar by contrast is (excuse the pun) somewhat brighter. Not only has the price of solar panels been dropping (even as their efficiency rises) but they offer a decentralised means of getting power and so can compete at a local level.
4. Yes the oil price has gone down, but let's not burn more of the stuff
When a product becomes cheaper, economists tell us that the rational consumer will buy more, often ignoring the associated negative externalities - which in the case of oil (and other fossil fuels) are carbon emissions. The point here is that cheaper oil does not necessarily mean fewer emissions, indeed if we burn more of it, simply because it's cheaper, we could end up accelerating climate degradation.
The challenge for the cleantech industry is therefore adapting to a world in which consumers and businesses assume their energy costs will be falling. Given that gas prices are likely to fall over the next 12 months (although not nearly so dramatically as oil), not only will the pressure to retrofit homes and offices ease, but declining utility bills are likely to reduce the immediate demand for cheaper long-term energy options, further emphasising the need for renewables to offer cost-effective solutions.
5. And finally, let's not forget, 2014 was a stellar year
Forget the turmoil of the last few months for now; 2014 was an incredible year for the renewable energy sector. The latest figures from Bloomberg New Energy Finance suggest investment increased by 16% from the previous 12 months to US$310bn. While this is marginally below the all-time high of US$318bn set in 2011, it is more than five times the level achieved a decade ago, highlighting the rapid growth in the sector over recent years.
Renewable investment in China jumped by close to a third in 2014, overtaking Europe which largely stagnated, reflecting the respective health of the two economies. In North America, Canada (up 26%) saw strong expansion. While the United States (up 8%) and Japan (up 12%) carried on at a steady pace. But it was Brazil that reflected the largest change, with its investment in renewables almost doubling (up 88%)[2]. India newish government has targeted a doubling in solar installations to 2.3GW.
The social, economic and environmental fundamentals which underpin the growth of renewables are not going away. Levels of renewable investment this year may struggle to match 2014 levels, but the key will be using these resources - and the financial space afforded by the oil price drop - more effectively. If they are, then 2015 will be another great year for the sector.
[1] McGlade & Ekins, Nature (2015)
[2] Bloomberg New Energy Finance (2015)